Mont Blanc (4807 m; 4810 m)

 

Mont Blanc należy co prawda do tzw. "łatwych" 4-tysięczników, niemniej wszyscy żyjący na niżu muszą pamiętać nie tylko o treningu techniczno-kondycyjnym, ale także  o konieczności adaptacji organizmu do wysokości. Do wyjazdu należy zatem koniecznie przygotować się zarówno pod względem technicznym jak i kondycyjnym. Na miejscu trzeba poświęcić co najmniej kilka dni na aklimatyzację, czyli adaptację organizmu do wysiłku na wysokości. Trwa to zazwyczaj od kilku dni do ok. tygodnia. Dopiero po takim czasie można myśleć o próbie wejścia na szczyt. Wejścia w szczycie sezonu (czerwiec-wrzesień) narażone są na liczne niedogodności i niebezpieczeństwa związane z tłokiem na niemalże każdej drodze. Dlatego polecam wyjazdy na Mont Blanc albo jeszcze przed sezonem, albo - najlepiej - już po nim.

Masyw Mont Blanc z okolic Chamonix, w środku widoczny lodowiec Bossons.
Mont Blanc od strony wschodniej; z lewej Wielki Filar Narożny.
Masyw Mont Blanc od strony zachodniej, z lewej Aig.du Gouter, z prawej Aig. du Bionnassay.
Mont Blanc od południa, z doliny Aosty.
Na drodze normalnej - końcówka podejścia do Tete Rousse (3167 m).
Na grani Bosses, ponad tzw. "garbami wielbłąda" (4547 m); z lewej Aig. Bionnassay.
Na szczycie Mont Blanc.
Widok ze szczytu w kierunku Mont Maudit, Mont Blanc du Tacul, Aig. du Midi, Les Drus, Aig. Verte i Les Courtes.
Zachód słońca oglądany z okolicy Tete Rousse.